Kävi niin, että voitin tämän vuoden Atoroxin. Palkinto tuli steampunk-novellista Joka ratasta pyörittää. (Palkinnosta voi lukea Turun Science Fiction Seuran sivuilta ja novelli on luettavissa teoksessa Steampunk! - Koneita ja korsetteja, Osuuskumma 2012.)

En tänä vuonna päässyt Finnconiin, sillä kaason velvollisuudet ajoivat edelle. Ajattelin siksi kirjoittaa voittajamerkinnän. Se on vähän niin kuin puhe, paitsi ilman kyynelehtimistä. Olen vanhemmiten käynyt oudon itkuherkäksi enkä aina ymmärrä, miten ihmiset pystyvät katsomaan esim. mainoksia itkemättä - paitsi sitä, jossa Teemu Selänne ilmetyy yöllä sängyn viereen, se herättää vain kauhua.

Kirjoituskilpailut ovat minulle moniteräinen miekka, jota heiluttaakseen soisin olevani paitsi monikätinen, myös -lonkeroinen. Itselleni Portti on suurin ja kaunein, varmaan siksi että sain siinä kirjoittajanurani alkupuolella menestystä. Olen kirjoittanut Portti-novellin joka kesä vuodesta 2006 lähtien ja joka vuosi jopa saanut tekeleeni ajoissa postiin. On mukavaa kirjoittaa jotain säännöllisesti.

Onhan toki osallistumisessakin oma jännyytensä. Sitä vain tuuppaa novelliparkansa eteenpäin, suureen maailmaan, tuomarien käsiin. Sitten alkaa odotus ja jännäys. Tuotos on muutamien ihmisten arvioitavana, hyvässä ja pahassa.

Atorox kilpailuna pohjaa kuitenkin lukijaäänestykseen ja on siksi luonteeltaan erilainen. Siksi otan palkintoni vastaan hämmentyneenä, onnellisena ja ylpeänä mutta erityisen nöyrin mielin. Kirjoittaminen on pohjimmiltaan yksinäistä hommaa, vaikka ohessa voi toki helmeillä esimerkiksi perustamalla mitä hienoimpia osuuskuntakustantamoja - krhm, niin. Pohjimmiltaan kirjoittaessa on alitajuntansa, aivojensa sekä perslihastensa varassa. Siksi on tärkeää, että saa teksteistään palautetta saatika että kuulee, että joku on viihtynyt, liikuttunut tai muuten vain ilakoinut omien tarinoiden parissa.

1072104_10151788226888304_1536437596_o-n

(Kuvan kissaeläin osallistui novellin kirjoittamiseen makaamalla tekstiliuskojen päällä sekä jahtaamalla kynää.)

Haluan siis kiittää Osuuskumman kummajaisia (erityisesti J.S. Meresmaata toimitustyöstä ja Shimo Suntilaa kannustuksesta), Atorox-äänestäjiä sekä -raatia mutta ennen kaikkea, missä ja keitä olettekin, lukijoitani! Lukekaa, nauttikaa ja pysykää kummina!